Wil je een Vijver kopen? De aanschaf van een Oase vijverpomp is een belangrijke beslissing die grote gevolgen heeft voor uw vijver. Hoewel u misschien in de verleiding komt om de eerste de beste of de goedkoopste te nemen, kan dit u op de lange termijn duur komen te staan als de pomp vroeg of laat defect raakt. Neem in plaats daarvan de tijd om meer te leren over waar u op moet letten bij de aanschaf en hoe een vijverpomp uw vijver kan beïnvloeden.
Soorten vijverpompen
U kunt kiezen uit drie hoofdtypen vijverpompen, elk met hun eigen voor- en nadelen. – Externe pomp – Externe pompen worden aangesloten op een externe waterbron zoals een watertank of een waterput. Ze zijn meestal onderdompelbaar of gedeeltelijk onderdompelbaar en zeer gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Ze zijn echter duurder in aanschaf en u moet ook een externe waterbron aanschaffen. – Interne pomp – Interne pompen worden in de vijver geplaatst, meestal op de bodem van de vijver. Ze zijn met het water verbonden via een inlaat-, aanzuig- en uitlaatpijp. Hoewel ze goedkoper zijn in aanschaf dan externe pompen, kan de installatie ervan moeilijker zijn en moet u ze volledig in het water houden om ze draaiende te houden. – Dompelpomp – Dompelpompen worden meestal gebruikt in waterpartijen en fonteinen en kunnen door hun lage debiet moeilijk in een vijver te gebruiken zijn. Ze zijn echter volledig onderdompelbaar, gemakkelijk te installeren en zeer rendabel.
Hoe werken vijverpompen?
Vijverpompen werken door water in de pomp te zuigen en het vervolgens naar de gewenste plaats weg te pompen. Het water kan naar een andere vijver of een tank worden gepompt waar het kan worden hergebruikt om de planten rond de vijver water te geven. Het water kan ook naar een filter worden gepompt waar het wordt gereinigd voordat het terugkeert naar de vijver. Het aangevoerde water wordt eerst in de waaier van de pomp gezogen, dat is een roterende buis omgeven door schoepen om het water door de pomp te persen. Het water gaat vervolgens door een waaierafdichting voordat het langs de as in het spiraalvormige pomphuis terechtkomt. Het spiraal dwingt op zijn beurt het water uit de pomp via de aanzuigbuis naar de vijver.
Overwegingen bij de aankoop van een vijverpomp
Bij de aankoop van een vijverpomp moet u met verschillende factoren rekening houden om ervoor te zorgen dat u de beste pomp voor uw vijver krijgt. – Debiet – Het eerste waar u op moet letten is het debiet van de pomp. Het debiet verwijst naar de hoeveelheid water die per uur wordt opgepompt. Het debiet van de pomp moet hoger zijn dan het debiet van uw waterval, zodat het water in de waterval wordt gepompt. Vijverpompen zijn er in verschillende debieten, variërend van 100 tot 3000 gallons per uur (gph). Het debiet van de pomp moet overeenkomen met het debiet van de waterval. Een pomp met een lager debiet dan de waterval zal tot gevolg hebben dat de pomp geen water in de waterval kan pompen. – Merk – Het merk is ook belangrijk omdat het u een goed idee kan geven van de kwaliteit van de pomp. Merken met een goede reputatie leveren meestal pompen van hogere kwaliteit dan merken met een slechte reputatie. – Stroomsterkte – De stroomsterkte van de pomp is ook belangrijk. Dat is de snelheid waarmee de pomp elektriciteit verbruikt. U moet ervoor zorgen dat het ampèrage van de pomp lager is dan het ampèrage van uw stroombron, anders loopt u het risico dat de stroomonderbreker doorslaat. – Type pomp – U moet ook rekening houden met het type pomp dat u koopt. Externe pompen zijn gemakkelijker te installeren, maar u zult een externe waterbron moeten aanschaffen en onderhouden. Interne pompen zijn moeilijker te installeren, maar vereisen geen externe waterbron. Dompelpompen zijn het gemakkelijkst te installeren, maar zijn moeilijker te onderhouden en te reinigen.
Dingen waarop u moet letten bij het kopen van een vijverpomp
Als u bezig bent een nieuwe vijverpomp te kopen, let dan op de volgende zaken om de beste pomp voor uw situatie te krijgen. – Fabrikant – Net als bij alle andere apparaten krijgt u waar u voor betaalt. De duurdere pompen zijn betrouwbaarder en duurzamer dan goedkopere pompen. – Stroomsterkte – De stroomsterkte van de pomp moet lager zijn dan de stroomsterkte van de stroombron. – Materialen – De materialen waarvan de pomp is gemaakt, spelen een belangrijke rol bij de duurzaamheid ervan. Een pomp van kunststof is minder duurzaam dan een pomp van metaal. – Waterdebiet – Het waterdebiet van de pomp moet hoger zijn dan het waterdebiet van de waterval. – Pompkop – De pompkop vertegenwoordigt de afstand tussen het water en de pomp. Een kleinere pompkop is beter voor ondiepe vijvers, terwijl een grotere pompkop beter is voor diepe vijvers.